START arrow PROGRAMY UE arrow MCHE arrow Małopolska Chmura Edukacyjna w Zespole Szkół Nr 2
Małopolska Chmura Edukacyjna w Zespole Szkół Nr 2 PDF Drukuj Email
Małopolska Chmura Edukacyjna w Zespole Szkół Nr 2  im. Jana Pawła II w Miechowie

    Projekt „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II” realizowany jest od 1.01.2016 roku do 31.12.2021 roku.
Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, 10 Oś Priorytetowa Wiedza i Kompetencje, Działanie 10.2 Rozwój kształcenia zawodowego uczniów. Komponentem Projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II” jest Małopolska Chmura Edukacyjna.
    Celem szczegółowym projektu Małopolskiej Chmury Edukacyjnej jest zapewnianie uczniom Technikum możliwości poszerzenia wiedzy z zakresu przedmiotów zawodowych oraz kształtowanie kompetencji kluczowych, dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych. Ważnym celem jest także wzmocnienie współpracy pomiędzy szkołami zawodowymi i uczelniami wyższymi  poprzez realizację zajęć edukacyjnych on - line  i weekendowych warsztatów naukowych dla uczniów.
Zajęcia dydaktyczne prowadzone są w formie wideokonferencji i realizowane przez uczelnie będące partnerami projektu, które są odpowiedzialne za koordynację poszczególnych obszarów tematycznych projektów.
    Obszar tematyczny mechaniczno - mechatroniczny koordynowany jest przez Akademię Górniczo- Hutniczą im. Stanisława Staszica w Krakowie,
Do tej pory odbyły się trzy zajęcia on - line na temat:
- budowa, programowanie i eksploatacja obrabiarek CNC,
- technologia projektowania 3D,
- wirtualne prototypowanie metody, metody CAD/CAM/CEAE.

Przykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obraz


W ramach projektu Małopolska Chmura Edukacyjna, w obszarze: żywność, uczniowie trzeciej klasy Technikum w Zespole Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych   od 8 października  2018 r. co dwa tygodnie uczestniczą w zajęciach on-line prowadzonych przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Do tej pory odbyły się zajęcia w następujących tematach:
1) „ Truskawkowy deser dla astronautów”-  omówienie nowoczesnych metod suszenia żywności.
2) „ Nie wkładaj wszystkich jaj do jednego koszyka…”- zapoznanie uczniów  z  metodami oceny  świeżości produktów.
3) „Chemia żywności . Jaką  barwę ma kapusta czerwona?”- zapoznanie uczniów z naturalnymi barwnikami roślin i ich właściwościami chemicznymi.
4)„ Odżywiaj się zdrowo i żyj kolorowo”-  uczniowie w ramach zajęć wyjazdowych uczestniczyli w zajęciach na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego                  w Krakowie. Sporządzali wielowitaminowe sałatki  oraz pogłębili wiedzę  o piramidzie żywieniowej oraz wpływie żywienia na zdrowie człowieka.
 
Przykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obrazPrzykładowy obraz

 
następny artykuł »
© 2019 Zespół Szkół Nr 2 im. Jana Pawła II w Miechowie
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.